Ingezonden artikelen

Hij moet gewoon luisteren!

Een van de meest gehoorde uitspraken van een gemiddelde hondeneigenaren is: " Hij moet gewoon luisteren". En dan hebben ze het over allerhande gedrag dat voor hun specifiek van belang is, zoals; niet op het aanrecht springen, niet trekken aan de lijn, komen als ze roepen, niet opspringen tegen bezoek, niet blaffen als de bel gaat, gaan zitten als ze het zeggen etc. Heel logisch en ook heel wenselijk gedrag voor een mens. En daarbij ook begrijpelijk dat wij mensen dit graag willen van een dier dat we dagelijks om ons heen hebben. Echter een hond is geen mens. Een hond heeft hondse behoeftes en hondse reacties. Hij heeft geen aangeboren "will to please" zoals we vaak horen. Hij heeft wel een aangeboren talent om datgene te doen dat hem het meeste oplevert. Heel opportuun en heel natuurlijk !ij

Honden laten gedrag zien dat ze iets heeft opgeleverd door ofwel prettige ervaringen zoals het verkrijgen van een beloning ofwel dat ze beter bepaald gedrag niet kunnen doen omdat ze dan fysieke of andere straf kunnen verwachten. Beide vormen van leren zorgen ervoor dat een hond gedrag wel of niet uitvoert. Het uitvoeren van gedrag met als motivatie een beloning is iets wat wij mensen ook op dagelijkse basis doen. Wij gaan werken en krijgen daarvoor salaris. Of als je ergens in een minder goed bedeelde plek op de wereld woont, werk je wellicht om te zorgen dat je niet gestraft wordt en eten en drinken krijgt. Niemand van ons doet iets zonder dat het iets oplevert. En ook vrijwilligerswerk bijvoorbeeld levert iets op, namelijk voldoening of het gevoel van een zinvolle dagbesteding. Maar van onze hond verwachten we best met grote regelmatig dat hij " gewoon luistert" omdat wij vinden dat hij dat moet doen. Omdat wij vinden dat hij voor ons moet "werken". Niet heel erg fair eigenlijk als je bovenstaande in acht neemt. Als je graag wilt dat je hond "gewoon luistert" dan zal je moeten investeren in een relatie op basis van vertrouwen, aandacht, maar zeker ook op basis van belonen voor gewenst gedrag. Kortom je zult hem ook salaris moeten geven. Door gedrag dat we graag zien te belonen met voer, spel en soms ook wel met aandacht en verbaal prijzen, leert een hond welk gedrag hem het meeste oplevert. Ik benoem hier bewust alleen het belonen van gedrag, omdat vele onderzoeken hebben uitgewezen dat goed gedrag belonen vele malen betere resultaten oplevert op de lange duur dan het gebruik van correcties en straf. Bovendien ga ik ervan uit dat iedere hondeneigenaar als uitgangspunt heeft om een fijne relatie op te bouwen met zijn hond en niet wil dat zijn hond bang is voor hem. Dus investeer in die relatie door focus voor jou op alle momenten dat je dat graag ziet uitvoerig te belonen, door je hond te leren dat hij beloond wordt voor met vier pootjes op de grond te staan in de keuken in plaat van die pootjes op het aanrecht te zetten, door hem te leren door training en oefening dat als je hem op zijn plaats stuurt hij daar fijne dingen kan verwachten en door hem te leren dat trekken aan de lijn niks oplevert, maar een ontspannen lijn wel.
Beloon hem uitvoerig als hij komt als hij los loopt en oefen dit ontelbare keren en verwacht niet dat hij deze vaardigheid als vanzelf ontwikkelt. Leer hem welke dingen je belangrijk vindt voor jouw leven met hem en geef hem te tijd om dit ook te begrijpen door oefening en herhaling.Een pup is nog een baby. Mensenbaby's hoeven nog helemaal niks, ze mogen gewoon zijn. Echter een pup wordt vaak al overladen met allerlei commando's, regels en verwachtingen die hij helemaal nog niet aankan. Neem de tijd voor de opvoeding van je hond. Leer naar hem kijken en ontdek welke kwaliteiten je pup al van zichzelf heeft en welke je nog wilt gaan ontwikkelen.
Het is een geweldig avontuur om samen met je hond aan te gaan. En zo bouwen jullie samen aan een hechte band die er vanzelf voor zorgt dat jouw hond aandacht heeft voor jou als het nodig is, komt als je hem roept en rustig gaat liggen in de woonkamer als je dat vraagt.