Ingezonden artikelen

Honden in de winter

Sneeuwpret

Tip 1: pas op voor zoutvergiftiging

Tip 2: voetzooltjes insmeren met vaseline

Tip 3: zorg ervoor dat je hond niet nat wordt

Tip 4: laat je hond niet op het ijs

Tip 5: houd je hond warm

Tip 6: verlichting

Tip 7: knip lange haren weg

Sneeuwpret

De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te ravotten en te speuren naar van alles wat zich onder de sneeuw bevindt. In dit artikel geven we je een aantal waardevolle tips om de winter leuk, maar ook vooral veilig door te komen.

Honden in de sneeuw

Tip 1: pas op voor zoutvergiftiging

Thuis gekomen na een wandeling door de sneeuw, likt je hond zichzelf schoon. Wat kan daar voor kwaad in schuilen zou je denken? Zoals je weet wordt er in de winter zout gestrooid om gladheid te voorkomen. Deze pekel kan aan de poten van een hond blijven kleven en als je hond hier erg veel van binnen krijgt, dan kan dat zelfs fatale gevolgen hebben. In een bericht op PupPlace.nl kun je o.a. het volgende te lezen:

"De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg hond. De klachten kunnen tot 72 uur na inname beginnen op te treden, de meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree, maar neurologische klachten kunnen ook optreden."

Pootjes in de sneeuw

Tip 2: voetzooltjes insmeren met vaseline

Honden kunnen last krijgen van de pekel. Om dat te voorkomen kun je, voordat je naar buiten gaat met je hond, de poten insmeren met vaseline. Na een wandeling doe je er goed aan de poten schoon te maken met lauw water.

Tip 3: zorg ervoor dat je hond niet nat wordt

Een natte hond heeft eerder kans om onderkoeld te raken. Voorkom dus gesmolten sneeuw of water in de vacht.

Tip 4: laat je hond niet op het ijs

IJs is uiteraard erg glad, waardoor je hond kan uitglijden. Hij kan zijn gewrichten, botten of spieren blesseren. Daarnaast loop je het gevaar dat je hond door het ijs zakt of in een wak valt met alle gevolgen van dien.

Tip 5: houd je hond warm

Dit klinkt als een open deur, maar hoe zorg je ervoor dat je hond warm blijft als het buiten vriest? Stilstaan in de sneeuw dien je te voorkomen, zorg er dus voor dat je hond in beweging blijft, dan blijft hij warm. Voor honden met een korte vacht en/of kale buik kun je eventueel een hondenjas of dekje aanschaffen.

Tip 6: verlichting

In de wintermaanden is het vaak al om 17.00 uur donker. Goede verlichting is dan geen overbodige luxe. Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan een reflecterend veiligheidshesje, een reflecterende halsband of een knipperlichtje zodat je hond goed zichtbaar is. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor jou!

Sneeuwklompjes

Tip 7: knip lange haren weg

Tussen de voetzolen, aan de achterkant van de poten en onder de buik hebben sommige hondenrassen lange haren. Er kunnen zich sneeuwklompjes gaan vasthechten aan de lange vacht en dit voelt erg ongemakkelijk aan. Het bemoeilijkt vooral het lopen als er sneeuw- en ijsklompjes onder de voetzolen vastkleven. Knip daarom overtollig haar weg om dit te voorkomen.

Mochten er toch nog klompjes sneeuw aan de vacht vast kleven, knijp ze dan stuk. Probeer ze nooit los te trekken!

Hoe weet je of je hond het koud heeft?

  • Rillen
  • Hond is in zichzelf gekeerd, maakt geen contact
  • Problemen met ademhalen
  • Zwakke hartslag
  • Bevriezingsverschijnselen
  • De huid is bleek en blauw en in een later stadium rood en opgezwollen
  • De hond heeft pijn aan de oren, staart of poten

EHBO

Wat te doen als een hond onderkoeld is of zelfs bevriezingsverschijnselen heeft?

  • Breng de hond z.s.m. naar een warme omgeving,
  • Laat de hond iets warms drinken,
  • Geef de hond suiker om energie te krijgen,
  • Pak de hond warm in met dekens en gebruik eventueel warmwaterkruiken,
  • Bel onmiddellijk met je dierenarts voor verdere instructies

Kwetsbare honden

Puppy's zijn nog te klein en hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou.

Rassen met een korte vacht en/of kale buik, die van oorsprong uit warmere gebieden komen, zijn minder bestand tegen de kou. Denk o.a. aan de Spaanse Galgo.

Bron: doggo.nl



Hij moet gewoon luisteren!

Een van de meest gehoorde uitspraken van een gemiddelde hondeneigenaren is: " Hij moet gewoon luisteren". En dan hebben ze het over allerhande gedrag dat voor hun specifiek van belang is, zoals; niet op het aanrecht springen, niet trekken aan de lijn, komen als ze roepen, niet opspringen tegen bezoek, niet blaffen als de bel gaat, gaan zitten als ze het zeggen etc. Heel logisch en ook heel wenselijk gedrag voor een mens. En daarbij ook begrijpelijk dat wij mensen dit graag willen van een dier dat we dagelijks om ons heen hebben. Echter een hond is geen mens. Een hond heeft hondse behoeftes en hondse reacties. Hij heeft geen aangeboren "will to please" zoals we vaak horen. Hij heeft wel een aangeboren talent om datgene te doen dat hem het meeste oplevert. Heel opportuun en heel natuurlijk !ij

Honden laten gedrag zien dat ze iets heeft opgeleverd door ofwel prettige ervaringen zoals het verkrijgen van een beloning ofwel dat ze beter bepaald gedrag niet kunnen doen omdat ze dan fysieke of andere straf kunnen verwachten. Beide vormen van leren zorgen ervoor dat een hond gedrag wel of niet uitvoert. Het uitvoeren van gedrag met als motivatie een beloning is iets wat wij mensen ook op dagelijkse basis doen. Wij gaan werken en krijgen daarvoor salaris. Of als je ergens in een minder goed bedeelde plek op de wereld woont, werk je wellicht om te zorgen dat je niet gestraft wordt en eten en drinken krijgt. Niemand van ons doet iets zonder dat het iets oplevert. En ook vrijwilligerswerk bijvoorbeeld levert iets op, namelijk voldoening of het gevoel van een zinvolle dagbesteding. Maar van onze hond verwachten we best met grote regelmatig dat hij " gewoon luistert" omdat wij vinden dat hij dat moet doen. Omdat wij vinden dat hij voor ons moet "werken". Niet heel erg fair eigenlijk als je bovenstaande in acht neemt. Als je graag wilt dat je hond "gewoon luistert" dan zal je moeten investeren in een relatie op basis van vertrouwen, aandacht, maar zeker ook op basis van belonen voor gewenst gedrag. Kortom je zult hem ook salaris moeten geven. Door gedrag dat we graag zien te belonen met voer, spel en soms ook wel met aandacht en verbaal prijzen, leert een hond welk gedrag hem het meeste oplevert. Ik benoem hier bewust alleen het belonen van gedrag, omdat vele onderzoeken hebben uitgewezen dat goed gedrag belonen vele malen betere resultaten oplevert op de lange duur dan het gebruik van correcties en straf. Bovendien ga ik ervan uit dat iedere hondeneigenaar als uitgangspunt heeft om een fijne relatie op te bouwen met zijn hond en niet wil dat zijn hond bang is voor hem. Dus investeer in die relatie door focus voor jou op alle momenten dat je dat graag ziet uitvoerig te belonen, door je hond te leren dat hij beloond wordt voor met vier pootjes op de grond te staan in de keuken in plaat van die pootjes op het aanrecht te zetten, door hem te leren door training en oefening dat als je hem op zijn plaats stuurt hij daar fijne dingen kan verwachten en door hem te leren dat trekken aan de lijn niks oplevert, maar een ontspannen lijn wel.
Beloon hem uitvoerig als hij komt als hij los loopt en oefen dit ontelbare keren en verwacht niet dat hij deze vaardigheid als vanzelf ontwikkelt. Leer hem welke dingen je belangrijk vindt voor jouw leven met hem en geef hem te tijd om dit ook te begrijpen door oefening en herhaling. Een pup is nog een baby. Mensenbaby's hoeven nog helemaal niks, ze mogen gewoon zijn. Echter een pup wordt vaak al overladen met allerlei commando's, regels en verwachtingen die hij helemaal nog niet aankan. Neem de tijd voor de opvoeding van je hond. Leer naar hem kijken en ontdek welke kwaliteiten je pup al van zichzelf heeft en welke je nog wilt gaan ontwikkelen.
Het is een geweldig avontuur om samen met je hond aan te gaan. En zo bouwen jullie samen aan een hechte band die er vanzelf voor zorgt dat jouw hond aandacht heeft voor jou als het nodig is, komt als je hem roept en rustig gaat liggen in de woonkamer als je dat vraagt.